Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este foarte importantă pentru sănătate. În plus față de scăderea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și tensiune arterială ridicată, poate reduce și riscul multor tipuri de cancer.

Mișcați-vă mai mult, mâncați mai puțin. Reducerea timpului petrecut la televizor și eliminarea  băuturilor zaharoase sunt două modalități de a începe schimbarea stilui de viata.

Greutatea, mărimea taliei și surplusul de greutate câștigat pâna la vârsta de 25 de ani  pot avea implicații grave asupra sănătății. Acești factori pot influența puternic riscul de a dezvolta următoarele afecțiuni:

  • Boli cardiovasculare, atac de cord, accident vascular cerebral
  • Diabet
  • Cancer
  • Artrită
  • Calculi biliari
  • Astm
  • Infertilitate
  • Sforăit  si apnee de somn
  • Scaderea imunitatii si riscul unor infectii grave respiratorii si generale
  • Tulburari de memorie, boala Alzheimer, depresie.

Dacă greutatea dvs. este în intervalul sănătos și nu depășește 10 kilograme față de cea pe care o aveati  la vârsta de 21 de ani, concentrați-vă pe menținerea acestei greutăți urmărind atent ceea ce mâncați și mentineti activitatea fizica, miscarea.

Deoarece majoritatea adulților cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani câștigă 1-2 kilograme în fiecare an, oprirea și prevenirea creșterii în greutate ar trebui să fie o prioritate. Creșterea în greutate odată cu înaintarea în vârstă crește riscul  de a dezvolta una sau mai multe boli cronice.

Conform studiilor medicale, femeile și bărbații de vârstă mijlocie care au câștigat între 11 și 22 de kilograme după vârsta de 20 de ani aveau până la de trei ori mai multe șanse să dezvolte boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și calculi biliari decât cei care au câștigat cinci kilograme sau mai puțin. Cei care au câștigat mai mult de 22 de kilograme aveau un risc și mai mare de a dezvolta aceste boli.

Deasemenea, s-a constatat că creșterea în greutate a femeilor – chiar și după menopauză – poate crește riscul de cancer la sân postmenopauză.

Conform studiilor, la femeile cu obezitate care au scazut în greutate după menopauză, riscul de cancer la sân post-menopauză s-a redus la jumătate.

Ce cauzează creșterea în greutate?

  1. Dieta: cantitatea și calitatea alimentelor din dieta dvs. au un impact puternic asupra greutății.
  2. Genele: Unii oameni sunt predispuși genetic să crească în greutate mai ușor decât alții sau să depoziteze grăsime în jurul taliei. Totuși, genele nu trebuie să devină destin, iar studiile sugerează că o alimentație sănătoasă, a rămâne activ și evitarea obiceiurilor nesănătoase precum consumul de bauturi carbogazoase dulci pot preveni predispoziția genetică la risc pentru obezitate.
  3. Inactivitate fizică: Exercițiul fizic are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea șanselor de a dezvolta boli de inimă, unele tipuri de cancer și alte boli cronice.Activitatea fizică este un element cheie al controlului greutății și al sănătății.
  4. Somnul: Cercetările sugerează că există o legătură stransă între somnul oamenilor și greutatea lor. În general, copiii și adulții care dorm prea puțin tind să cântărească mai mult decât cei care dorm suficient.

De exemplu, cercetătorii au urmarit aproximativ 60.000 de femei timp de 16 ani.La începutul studiului, toate femeile erau sănătoase și niciuna nu era obeză; 16 ani mai târziu, femeile care dormeau 5 ore sau mai puțin pe noapte aveau un risc cu 15% mai mare de a deveni obeze, în comparație cu femeile care dormeau 7 ore pe noapte. Femeile care aveau intreruperi ale somnului in timpul noptii au avut, de asemenea, cu 30% risc mai mare de a câștiga 30 de kilograme pe parcursul studiului, comparativ cu femeile care au avut 7 ore de somn pe noapte.

Există mai multe moduri posibile prin care privarea de somn ar putea crește șansele de a deveni obez:

  • Persoanele care dorm insuficient pot fi prea obosite pentru a face miscare, scăzând „caloriile arse” din ecuația schimbării în greutate.
  • Oamenii care nu dorm suficient pot consuma  mai multe calorii decât cei care sunt mai odihniti deoarece se pot concentra mai putin in gasirea solutiilor si alternativelor alimentare mai sanatoase, mai echilibrate caloric.

Lipsa de somn perturbă, de asemenea, echilibrul hormonilor cheie care controlează apetitul, astfel încât persoanele lipsite de somn pot fi mai înfometate decât cele care se odihnesc suficient în fiecare noapte.

NOI TE PUTEM AJUTA

La Clinica Medicala de Nutriție si Diabet SuperDiet, înțelegem chinul și frustrarea pe care le-ai simțit încercând să slăbești ținând tot felul de diete drastice și dezechilibrate. Ne apropiem de fiecare persoana cu compasiune și respect. Experții noștri vor efectua un istoric complet al fiecărui pacient utilizând metoda clinicii SuperDiet înainte de a elabora planul personalizat de slabire sau de a face alte recomandări.

Contactează-ne la numarul de telefon 0770364216 sau 0314255668 pentru a afla mai multe detalii și pentru o programare. Începe chiar ACUM să faci niște schimbări utile în viata ta!

Fii la curent cu noutățile

Abonează-te la newsletter!

Newsletter

* obligatoriu

Articole similare