Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.

Diabetul zaharat gestational este acea forma de diabet zaharat care apare pentru prima data in timpul sarcinii, de obicei intre saptamanile 24-28 de sarcina, care afecteaza 18% din totalul femeilor insarcinate.

Diabetul gestational apare datorita modificarilor hormonale care survin in organismul femeii pe perioada sarcinii. Placenta (organul care face conexiunea intre copil, prin cordonul ombilical si uter, prin intermediul careia se transfera substantele nutritive de la mama la fat) secreta o cantitate de hormoni care interfera cu capacitatea insulinei materne de a controla glicemia. Acest fenomen se numeste insulinorezistenta. Pe masura ce varsta sarcinii avanseaza, dimensiunea placentei si secretia ei hormonala cresc, amplificand astfel fenomenul de insulinorezistenta. De obicei, pancreasul mamei este capabil sa secrete o cantitate mai mare de insulina (aproximativ 3 ori mai mult) pentru a corecta nivelul glucozei din sange.

In unele cazuri insa, pancreasul nu poate sa produca suficienta insulina si astfel, glucoza din sange va creste, rezultatul fiind aparitia diabetului gestational. Valorile constant crescute ale glicemiei pot afecta cresterea si dezvoltarea bebelusului.

Factori de risc pentru aparitia diabetului gestational:

  • Obezitate severa si/sau sindrom metabolic
  • Antecedente familiale de diabet zaharat tip 2
  • Femei care au nascut un copil cu greutate peste 4 Kg
  • Femei care au mai avut diabet gestational la o sarcina anterioara
  • Femei care au ovare polichistice
  • Prezenta glicozuriei (glucoza eliminata prin urina)

Diagnosticarea diabetului gestational

  • Pentru femeile insarcinate, fara istoric de diabet zaharat, testarea pentru identificarea diabetului zaharat gestational se efectueaza intre saptamanile 24-28 de sarcina
  • Testul de diagnostic se realizeaza cu 75 g glucoza (se consuma 75 g glucoza dizolvate in apa, dimineata, dupa repaus alimentar de cel putin 8 ore), masurandu-se glicemia din sange venos inainte de consumul glucozei, la 1 ora cat si la 2 ore.
  • Diagnosticul este pozitiv pentru diabet zaharat gestational daca oricare din valorile glicemiilor masurate depasesc sau sunt egale cu: 92 mg/dl inainte de administrarea glucozei, 180 mg/dl la 1 ora si 153 mg/dl la 2 ore
  • Screeningul pentru diabetul zaharat tip 2 nediagnosticat se efectueaza la primul consult prenatal pentru pacientele cu factori de risc
  • Pentru femeile cu diabet zaharat gestational se repeta testarile la 6-12 saptamani dupa nastere pentru diagnosticul diabet zaharat tip 2 care poate persista

Tratamentul diabetului gestational

Pentru controlul glicemiilor, esential pentru mentinerea sanatatii mamei si a bebelusului, cat si pentru evitarea complicatiilor sunt foarte importante, in mod egal, urmatoarele masuri terapeutice:

  • Automonitorizarea glicemiilor – presupune utilizarea unui aparat numit glucometru, care inregistreaza valoarea glicemiei, utilizand o picatura de sange obtinuta prin inteparea pulpei degetului. Uneori sunt necesare, mai ales in cazul tratamentului cu insulina, cel putin 3 testari pe zi. Obiectivele glicemice sunt mai putin de 95 mg/dl, inainte de masa, sub 140 mg/dl, la o ora dupa masa si sub 120 mg/dl la 2 ore dupa masa.
  • Dieta (terapia medicala nutritionala) va fi prescrisa de medicul diabetolog. Ca principii generale, se reduce din alimentatie cantitatea de glucide (hidrati de carbon), continute in paste fainoase, paine, lactate, fructe – se recomanda cantarirea acestora pentru cuantificarea hidratilor de carbon, cantitati care vor fi recomandate in functie de greutatea pacientei, dar si de alti factori. De asemenea, se vor exclude produsele care contin zahar – produsele de patiserie si prajiturile, bauturile carbogazoase dulci, bomboanele, mierea, zaharul ca atare. Este foarte importanta impartirea meselor in 3 principale si 2 sau 3 mici gustari in fiecare zi, pentru a evita variatiile mari ale glicemiei. In cazul in care aveti greturi matinale, mancati in seara precedenta, inainte de culcare o gustare care contine cereale, biscuiti dietetici, evitati grasimile, prajelile si alimentele grase. Consumati alimente bogate in fibre: paine integrala, cereale integrale, paste, orez, fructe si legume si consumati 8 pahare de apa zilnic. Asigurati-va ca aveti un aport optim de vitamine si minerale zilnic si discutati cu medicul despre suplimentele cu vitamine prenatale.
  • Exercitiile fizice: sportul practicat cu regularitate (in limita tolerantei fizice si a complicatiilor obstetricale ale sarcinii) imbunatateste valorile glicemice, creste sensibilitatea la insulina, ajuta la prevenirea unor discomforturi datorate sarcinii ca durerile de spate, crampele musculare, constipatia, insomniile si, bineinteles, previne cresterea excesiva in greutate, va usura efortul nasterii. Cu recomandarea medicului, exercitiile aerobice usoare, plimbarile, mersul pe jos, pe bicicleta, inotul pot fi alegeri bune in timpul sarcinii.
  • Medicatia – daca dieta si exercitiile fizice nu sunt suficiente pentru controlul glicemiilor, medicul diabetolog va prescrie tratament antidiabetic – insulina injectabila. Esentiala pentru corectarea valorilor glicemice, terapia cu insulina presupune cunoasterea de catre pacienta a simptomatologiei din contextul unei hipoglicemii (valoarea scazuta a glicemiei in sange, sub 60 mg/dl): ameteli, confuzie, tremuraturi, transpiratii, dureri de cap, vedere incetosata, senzatia de foame. Daca suspectati o hipoglicemie, verificati cu glucometrul valoarea glicemiei; daca este sub 60 mg/dl consumati alimente ce contin glucoza: o felie de paine, o cana cu lapte, o ceasca cu suc de fructe, bomboane, miere, zahar. Dupa 15 minute verificati glicemia; daca este tot sub 60, mai consumati in continuare cate o portie din alimentul anterior. Daca mai sunt peste 45 minute pana la masa urmatoare, consumati o gustare suplimentara, pentru a preveni o noua hipoglicemie. Inregistrati aceste valori intr-un carnetel, inclusiv data, momentul zilei, doza de insulina, iar daca aceste fenomene se repeta 2-3 zile la rand, adresati-va medicului diabetolog pentru ajustarea dozelor de insulina.

Investigatii

Pentru mama sunt necesare controale medicale periodice, diabetologice si obstetricale. Se vor monitoriza atent glicemia, hemoglobina glicozilata (arata media glicemiilor din ultimele 3 luni), tensiunea arteriala, greutatea, nivelul proteinelor din urina.

Pentru fat va fi necesara o supraveghere stricta, ecografica pentru estimarea varstei gestationale, a greutatii, a starii de sanatate in ansamblu, a eventualelor malformatii, bataile inimii, miscarile fetale.

Complicatiile diabetului gestational

Diabetul gestational se insoteste de un risc crescut de dezvoltare a unui fat macrosom (greutate mare) si, in consecinta va rezulta o nastere dificila, dislocatie de umar a bebelusului si necesitatea unei interventii chirurgicale cezariene. Copiii ai caror mame au diabetul prost controlat au rezerve scazute de fier la nivelul ficatului, existand riscul de anemie feripriva (datorita nivelelor crescute de glucoza si insulina la nivelul fatului, creste consumul celular de oxigen si eritropoieza – formarea globulelor rosii, care necesita rezerve crescute de fier.

Pe termen lung, copiii mamelor cu diabet gestational ar putea dezvolta hipertensiune arteriala, obezitate si diabet zaharat tip 2.

O alta complicatie care poate apare imediat dupa nastere, este hipoglicemia materna (eliminarea placentei duce la o scadere considerabila a insulinorezistentei datorita eliminarii factorilor hormonali ce cresc glicemia), cat si hipoglicemia bebelusului, deoarece acesta nu mai primeste glucoza in cantitate mare de la mama si datorita excesului de insulina proprie. Ulterior, datorita acestui exces de insulina, exista riscul sa dezvolte obezitate si diabet.

Preventia diabetului gestational

Adoptarea unui stil de viata sanatos inainte de conceperea unui bebelus scade mult riscul de dezvoltare a diabetului gestational pe perioada unei viitoare sarcini:

  • Consumati alimente sanatoase, cu continut scazut de grasimi si calorii. Concentrati-va pe fructe, legume, cereale integrale
  • Este foarte importanta servirea cu regularitate a meselor: 3 mese principale si 2 mici gustari. Nu sariti peste micul dejun
  • Optati pentru portii moderate din toate grupele alimentare: fructe, legume, cereale, carne, lactate.
  • Reduceti dulciurile concentrate, cu index glicemic mare
  • Consumati alimente ce contin fibre alimentare
  • Hidratati-va corespunzator – consumati lichide, apa, minim 8 pahare zilnic
  • Reduceti aportul de sare
  • Faceti sport cu regulariate, minim 30 minute zilnic; este demonstrat medical ca activitatea fizica scade riscul de a dezvolta diabet zaharat
  • Cereti sfat medical pentru scaderea in greutate, in cazul in care aveti kilograme in plus. Scaderea in greutate va va ajuta sa aveti ulterior o sarcina sanatoasa, cu evolutie usoara, fara complicatii
  • Concentrati-va in permanenta pe modificarile alimentare benefice si pe exercitiile fizice. Automotivati-va prin reamintirea beneficiilor scaderii in greutate: inima sanatoasa, mai multa energie si imbunatatirea imaginii si respectului de sine.

Vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos dar nu știi cu ce să începi? Click aici dacă vrei ca echipa Superdiet să te ajute cu un plan de nutritie personalizata pentru tine!

Fii la curent cu noutățile

Abonează-te la newsletter!

Newsletter

* obligatoriu

Articole similare