Îți dorești să slăbești? Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.

În fiecare an, milioane de oameni iși stabilesc obiective legate de sănătate pentru anul ce vine, așa că ne am gândit să facem o analiză a celor mai bune diete care au primit validarea lumii academice medicale.

US News și World Report face clasamentul anual al celor mai populare diete și este un instrument serios de ajutor pentru oricine este nelamurit cu privire la clasamentele dietelor, care este cea mai potrivită dieta pentru ei cat și care sunt nerecomandate.

În acest an, Dieta Mediteraneană a fost încununată ca și câștigătoare pentru al treilea an consecutiv, urmată de dieta DASH (dietary approach to stop hypertension), Dieta Flexitariana și Dieta WW (dieta cunoscută oficial sub numele de Weight Watchers). Una dintre cele mai populare diete din ultimul deceniu, Dieta Keto, a fost clasata pe ultimul loc, împreună cu Dieta Dukan.

Nici o surpriză: cea mai bună dietă generală este dieta mediteraneană.

Dieta mediteraneană, care este bogată în legume și fructe, grăsimi sănătoase și cereale integrale și se mândrește cu beneficii pentru sănătate susținute de știință, a fost marea câștigătoare.

Indicatorii „celei mai bune diete includ echilibrul intre principalii nutrienți, mentenabilitatea pe termen lung, palatabilitatea (gustul bun), beneficiul pentru toti membrii unei familii, sustenabilitatea, împreună cu menținerea sau imbunatațirea sanatații”, a explicat David Katz, directorul fondator al Centrului de Cercetare pentru Preventie a  Universității Yale. „Dieta mediteraneană primește bife la toate capitolele mentionate”, a spus el într-un comunicat de presă.

Unul dintre principalele criterii utilizate pentru clasarea dietelor este cercetarea medicala- iar dieta mediterană a demonstrat in timp ca este benefică și a fost mult timp un standard de aur datorita  rezultatelor dovedite atât pentru managementul greutății, cât și pentru rezultatele asupra sănătatii. Deoarece dieta mediteraneană este un mod de viață în unele regiuni ale globului, de mult timp, exista o mulțime de date despre impactul acesteia asupra controlului greutății și al reducerii riscului de boli cronice.

De asemenea, dieta mediteraneană s-a clasat pe primul loc la alte patru categorii, respectiv cele mai bune diete pentru alimentație sănătoasă, cele mai ușoare diete de urmat, cele mai bune diete pentru diabet și cele mai bune diete bazate pe plante.

Cu toate acestea, dacă obiectivul tău este să slăbesti foarte rapid, Dieta Mediteraneană probabil nu te va duce acolo. Aceasta a obținut cel mai mic punctaj în cele mai bune diete rapide pentru pierderea în greutate.

Dieta DASH inspirată din diteta mediteraneană (care reprezintă abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială) este concepută pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale cat si a valorilor colesterolului iar dieta flexitariană este o dieta flexibila bazata pe plante, în cea mai mare parte vegetariană.

Dieta WW, dieta cunoscută în mod oficial sub denumirea de Weight Watchers, ocupă locul patru (probabil datorita numărului de studii care susțin capacitatea sa de a ajuta oamenii să slăbească cu succes), în timp ce pe locul cinci este o dieta ce combina metodele utilizate de dietele Clinicii Mayo, MIND și volumetrică.

Este surprinzator faptulul că mai multe diete bazate pe plante – precum vegetariene și vegane – nu se afla in  top 5, pentru că studiile susțin capacitatea lor de a regla greutatea și reduce riscul de boală. Potrivit Angela Haupt, redactorul departamentului de management al sănătății la US News & World Report, sustenabilitatea pe termen lung a jucat un rol imens în selectarea dietelor câștigatoare.

Dietele de pe locurile codașe din acest an (și cea mai mare surpriza): dieta keto.

Una dintre cele mai proaste diete din acest an (și cele mai mari surprize) dieta keto.

Dieta keto, cu conținut ridicat de grăsimi și conținut scăzut de carbohidrați, care a devenit celebră în urma promisiunilor sale de slăbire foarte rapidă, s-a clasat pe penultimul loc, experții remarcând îngrijorari datorită accentului pus pe alimentele bogate în grăsimi.

„Această dietă este în principiu in contradicție cu tot ceea ce știm despre sănătatea pe termen lung”, au subliniat expertii.Ei au remarcat, de asemenea, că are „minima eficienta” atât în ​​prevenirea diabetului, cât și în promovarea sănătății cardiace, are dovezi insuficiente care susțin pierderea în greutate pe termen lung, nu este foarte echilibrată nutrițional și este greu de urmat pe termen lung.„Oamenii se plictisesc doar consumând alimente grase, grăsimi și carne”.Alt specialist a descris-o de fapt drept „cea mai grea dietă dintre cele extrem de grele!”

Dieta keto are, de asemenea, potențialul de a crea un impact negativ asupra sănătății, inclusiv deficiențe de nutrienți și de a modifica microbiomul intestinal conducând la creșterea markerilor inflamatori, influențand negativ imunitatea și sănătatea mentală.

Singura categorie în care dieta keto s-a clasat destul de bine, pe locul trei, a fost in categoria celor mai bune diete rapide pentru pierderea în greutate.

Alte diete pe locurile codașe sunt Dieta DukanDieta Whole30Dieta Atkins și Dieta Raw Food. „Primul lucru pe care îl au în comun cele cinci diete din partea de jos a listei este lipsa de cercetare medicala, fie despre rezultatele scăderii în greutate, fie impactul lor asupra sănătății”, subliniază specialistii.

Cum să alegi dieta potrivită pentru tine.

În timp ce lista clasează toate dietele de la cea mai bună la cea mai putin recomandată, specialistii care au intocmito  au subliniat că scopul acestei liste este ca oamenii să utilizeze  informațiile și să o folosească pentru a alege o dietă potrivită pentru ei.

„Fie că încercați să slăbiți sau să îmbunătățiți sănătatea inimii, dietele nu se potrivesc tuturor”, a explicat Haupt. „Clasamentele pentru cele mai bune diete oferă oamenilor informațiile și datele necesare pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, care îi ajută – împreună cu aportul medicului sau al unui alt profesionist medical – să aleagă planul care este cel mai potrivit pentru ei”.

Sass, unul dintre experți sugerează crearea propriului plan de alimentație sănătoasă, folosind ghidul pentru a te educa despre nutriție.„Cea mai bună dietă pentru tine poate să nu fie deloc dietă, ci în schimb să împrumuți din principii ale diferitelor planuri pentru a crea o strategie care să îți permită să slăbești în timp ce te simți bine fizic, emoțional și social”, spune ea.„Această strategie ar trebui să aibă, de asemenea, capacitatea de a deveni un stil de viață pe termen lung, nu un lucru pe care-l „activezi”și „dezactivezi” ca pe un buton. Cel mai important, ar trebui să vă protejeze sau să vă îmbunătățească sănătatea.

Înainte de a vă face vreun plan, întrebați-vă dacă vă puteți imagina urmându-l peste șase luni sau un an, sau cum ar trebui să îl modificați pentru a-l face mai viabil și mai durabil pentru dvs. Pentru un succes pe termen lung și o sănătate optimă, adoptați un nou mod de a mânca sănătos, nu o dietă pe termen scurt, indiferent de ceea ce este la modă sau popular.

Modul în care se calculează clasamentul.

Pentru a determina clasamentul, US News și World Report au convocat un grup de experți format din 25 dintre cei mai buni nutriționiști, consultanți dietetici și medici specializați în diabet, sănătate cardiacă și pierderea în greutate. Fiecare dintre experți completează un sondaj aprofundat, punctând 35 de diete în șapte domenii, incluzând ușurința complianței (posibilitații de a respecta recomandările), probabilitatea pierderii în greutate semnificativă pe termen scurt și lung și eficacitatea împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului.

„Bazele alimentației durabile și sănătoase nu se schimbă în fiecare an, ci modalitățile de a ajunge acolo, gama de variante pe acea temă comună și cele mai actuale dovezi pe care le au”, explică dr. Katz.

Iata topul dietelor intocmit de U.S. News & World Report, pe categorii:

Cea mai bună dietă (in categoria generală):

 1. Dieta mediteraneană
 2. Dieta DASH
 3. Dieta flexitariană

Cea mai bună dietă pentru o alimentatie sănătoasă:

 1. Dieta mediteraneană
 2. Dieta DASH
 3. Dieta flexitariană

Cea mai usor de urmat dietă:

 1. Dieta mediteraneană
 2. Dieta flexitariană
 3. Dieta WW (Weight Watchers)
 4. Dieta MIND

Cea mai bună dietă comercială:

 1. Dieta WW (Weight Watchers)
 2. Dieta Jenny Craig
 3. Dieta nutritariană

Cea mai bună dietă pentru diabet

 1. Dieta mediteraneană
 2. Dieta DASH
 3. Dieta flexitariană
 4. Dieta Mayo Clinic
 5. Dieta vegană

Cea mai bună dietă pentru o inimă sănătoasă:

 1. Dieta Ornish
 2. Dieta mediteraneană
 3. Dieta DASH

Cea mai bună dietă bazată pe plante/vegetale

 1. Dieta mediteraneană
 2. Dieta flexitariană
 3. Dieta Ornish
 4. Dieta vegetariană
 5. Dieta nordică

Cea mai bună dietă pentru slăbire:

 1. Dieta WW (Weight Watchers)
 2. Dieta volumetrică
 3. Dieta vegană

Cea mai bună dietă pentru slăbire rapidă

 1. Dieta HMR
 2. Dieta Optavia
 3. Dieta WW (Weight Watchers)
 4. Dieta Atkins
 5. Dieta Ketogenică (dieta keto)
 6. Dieta Jenny Craig

NOI TE PUTEM AJUTA

La Clinica Medicala de Nutriție si Diabet SuperDiet, înțelegem chinul și frustrarea pe care le-ai simțit încercând să slăbești ținând tot felul de diete drastice și dezechilibrate. Ne apropiem de fiecare persoana cu compasiune și respect. Experții noștri vor efectua un istoric complet al fiecărui pacient utilizând metoda clinicii SuperDiet înainte de a elabora planul personalizat de slabire sau de a face alte recomandări.

Contactează-ne la numarul de telefon 0770364216 sau 0314255668 pentru a afla mai multe detalii și pentru o programare. Începe chiar ACUM să faci niște schimbări utile în viata ta!

Fii la curent cu noutățile

Abonează-te la newsletter!

Articole similare