Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.

Suntem bombardați de reclame care ne promit că băuturile răcoritoare fără zahăr, cu îndulcitori și arome artificiale ne vor ajuta să ne bucurăm de produse slabe în calorii, care nu ne vor afecta greutatea. Asigurați de această promisiune, consumăm aceste băuturi cu încredere și de multe ori nu înțelegem de ce luăm în greutate, chiar dacă respectăm o dietă.

Un studiu realizat pe o perioadă de 14 ani și 66.118 femei, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a relevat faptul că adoptarea unui consum de băuturi îndulcite artifical nu a scăzut absolut deloc riscul pentru diabet de tip II în comparație cu consumul băuturilor normale. Un alt studiu a determinat faptul că, pe termen lung, persoanele care consumă acest tip de băuturi îndulcite artificial vor lua în greutate mai mult decât cei ce consumă băuturile normale, iar riscul pentru dezvoltarea sindromului metabolic se dublează.

Iată 4 motive pentru care băuturile carbogazoase fără zahăr NU te vor ajuta să slăbești:

  1. Îndulcitorii artificiali declanșează dependență de mâncare
  • Dulciurile sunt pur și simplu alimente consumate emoțional.
  • Îndulcitorii artificiali sunt de 200 până la 600 de ori mai dulci decât cei naturali.
  • Îndulcitorii extremi activează pofte intense ceea ce face ca abținerea de la alimente nesănătoase (care conțin zahăr și carbohidrați rafinați) să fie foarte dificilă.
  1. „Schimbul” de calorii

Consumarea de băuturi dietetice poate conduce la fenomenul de „schimb de calorii”

  • Acest fenomen reprezintă ideea (greșită) conform căreia acele calorii „economisite” cu băutura dietetică pot fi „cheltuite” prin consumarea de alte dulciuri, cartofi prăjiți și alte alimente nesănătoase.
  1. Creșterea insulinei – hormonul ce „depozitează” grăsime

Insulina este produsă de organism pentru a conduce glucoza (zahărul) în celule, urmând să fie apoi transformată în energie.

  • Consumarea acestor băuturi poate cauza o producție ridicată de insulină, care nu este necesară și care contribuie la creșterea depozitării de grăsime.
  1. Coloranți alimentari

Băuturile carbogazoase dietetice (sau sugar-free), alături de apele aromatizate artificial sunt pline de coloranți artificiali.

  • Un studiu din 1994 confirmă legătura între coloranții artificiali și iritabilitatea și tulburările de somn la copii. Somnul de mai puțin de 7 ore pe noapte este asociat cu o mai slabă circulație sangvină către creier, mai multe pofte și depunerea mai multor grăsimi.

Așadar, toate aceste informații ne indică nu numai că băuturile carbogazoase dietetice, cu îndulcitori artificiali sau sugar-free nu ne ajută în lupta cu kilogramele, ba, mai mult, ne pot crea chiar mai multe probleme de sănătate decât consumul băuturilor carbogazoase clasice. Acest lucru nu înseamnă că avem frâu liber la cele din urmă, ci doar scoate în evidență caracterul nociv și deloc dietetic al băuturilor carbogazoase ce reprezintă o alternativă pentru persoanele care încearcă să slăbească sau au o afecțiune de tipul diabetului.

Pentru a consuma într-adevăr băuturi gustoase, sănătoase și care să vă ajute în menținerea unei diete, vă recomandăm consumarea fresh-urilor sau a smoothie-urilor de fructe, cu apă într-o proporție de 1/3.

Fii la curent cu noutățile

Abonează-te la newsletter!

Newsletter

* obligatoriu

Articole similare