Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.

Viețile noastre au devenit din ce în ce mai grăbite și haotice, iar deseori neglijăm alimentația și grija pentru propria sănătate în favoarea soluțiilor pe termen scurt care ne dea energie pentru diversele activități de zi cu zi. Fie că ne bazăm pe cafea în exces, energizante, mâncare de tip fast-food sau dulciuri cu zahar sau alte tipuri de alimente care se pot consuma rapid (dar sunt nesănătoase), toate acestea ne fac să resimțim după o anumită perioadă ori la sfârșitul zilei o stare de oboseală acută.

Care este soluția? În primul rând trebuie să acordăm un răgaz pentru alimentație, să ne stabilim ore de masă (nu trebuie să dureze mult) și să nu executăm și alte activități în timpul mâncatului (verificarea emailurilor la birou, privitul la televizor etc.). Apoi, cheia unei alimentații corecte și sănătoase care să ne ofere și energia de care avem nevoie pe parcursul zilei este consumarea alimentelor proaspete.

Iată câteva alimente care vă vor asigura atât o nutriție sănătoasă, cât și un plus de energie:

1. Ovăzul

Începeți ziua cu bol de ovăz, înlocuind cerealele clasice (nu uitați să consumați lapte proaspăt, fără grăsime în exces) sau puteți chiar găti ovăzul dacă vă permite timpul – aspectul pozitiv este că ovăzul nu își pierde din proprietățile nutritive atunci când este gătit corespunzător. Prin consumarea acestui aliment vă veți bucura de o doză sănătoasă de vitamina B care va ajuta la transformarea mâncării în energia de care aveți nevoie și va acționa ca sursă care va elibera treptat carbohidrați, menținând astfel sentimentul de sațietate pentru mai mult timp. Puteți adăuga și o lingură de unt de arahide pentru o doză extra de nutrienți și grăsimi sănătoase!

2. Uleiul de cocos

Deși mulți dintre noi se tem de grăsimi, acestea nu sunt întotdeauna rele! Uleiul de cocos conține un tip special de grăsime care se absoarbe mult mai rapid și se transformă în energie. Obișnuiți-vă să folosiți uleiul de cocos când gătiți, chiar și pentru preparare sărate cărora le poate conferi un gust aparte (ex. Curry, tocănițe picante).

3. Somonul

Proprietățile nutritive ale somonului sunt binecunoscute! O porție de somon la cină înseamnă o doză bună de proteine, dar și omega-3. Acesta este un nutrient esențial, ceea ce înseamnă că organismul nostru nu îl poate produce, ci noi trebuie să îl obținem prin consumarea diferitelor alimente. Acizii grași omega-3 sunt foarte concentrați în creier, așa că creșterea dozei zilnice poate aduce mari beneficii funcțiilor cognitive pe termen lung, ajutând și la vigilență și memorie.

4. Scorțișoara

Aceasta poate fi perfectă pentru băuturi, gustări sau chiar micul dejun. Nu numai că scorțișoara este bogată în antioxidanți (care ne ajută la lupta împotriva radicalilor liberi), dar poate ajuta și la reglarea nivelului de zahăr din corp. Fluctuațiile nivelului de glicemie (ca rezultat al consumării dulciurilor, carbohidraților rafinați ori cofeinei) sunt foarte dăunătoare dacă încercați să vă păstrați un nivel ridicat și constant al energiei. Așa că nu vă sfiiți să adăugați scorțișoară pentru a vă bucura de un gust aromat și a ține totodată nivelul glicemiei stabil.

5. Semințele chia

Semințele chia sunt o sursă excelentă de omega-3, dar știați că acestea creează un sentiment de sațietate de durată și ajută la menținerea unui nivel optim de energie? Semințele chia reprezintă un aliment perfect echilibrat, conținând un nivel impresionant de grăsime (omega-3) și carbohidrați de bună calitate sub formă de fibre. Conțin fibre, iar structura lor este foarte interesantă, fiind solubile sau chiar aproape gelatinoase, ceea ce ajută la menținerea sentimentului de sațietate pe o perioadă mult mai lungă în comparație cu alte alimente.

6. Fructele goji

Numite și „superaliment”, fructele goji oferă celui ce le consumă foarte multă energie. Precum scorțișoara, acestea pot fi folosite pentru a ține nivelul glicemiei sub control și conțin o mulțime de vitamine, minerale, antioxidanți și nutrienți. De la zinc la magneziu, avem nevoie de o gamă largă de nutrienți pentru a susține un nivel ridicat de energie pe parcursul unei zile, iar ca bonus, fructele goji au un gust deosebit de bun, fiind ideale pentru micul dejun sau gustări în timpul zilei.

7. Nucile

Se spune că nu degeaba nucile au formă de creier, acestea conținând omega-3 care este extrem de important pentru acea parte a corpului. „Grăsimile bune” ce se regăsesc în nuci sunt de asemenea benefice, oferind o senzație de sațietate îndelungată și ținând nivelul de energie ridicat în același timp. Combinația ideală este cea de nuci și carbohidrați, care facilitează eliberarea treptată a glucozei folosite pentru energie. În plus, nucile pot fi folosite atât la preparatele sărate, cât și la cele dulci.

8. Spanacul

Spanacul este bogat în nitrați care duc la o mai bună funcționare a mitocondriilor care sunt responsabile cu generarea energiei în întreg corpul. Fără o funcționare eficientă a mitocondriilor cu siguranță vom întâmpina probleme cu greutatea, așa că nu ezitați să adăugați spanacul în alimentatie!

9. Prazul

Prazul este o legumă bogată în vitamine, inclusiv vitamina B, dar caracterul său unic constă în faptul că prazul acționează ca un prebiotic. Prebioticele au rol de hrană pentru bacterii, iar cercetările arată că prin susținerea sănătății intestinale cu ajutorul prebioticelor ne putem îmbunătăți somnul. Un somn mai bun este, desigur, un factor important în ceea ce privește susținerea unui nivel de energie ridicat pe parcursul zilei.

10. Castanele

Acestea conțin nutrienți importanți, precum vitamine (vitamina C, vitamina B6, folat thiamina si riboflavina) și minerale cum ar fi potasiul, magneziul, manganul. Constituie o sursă importantă de glucide cu eliberare lentă, similară cu cea din cartofi, deci pot fi o garnitură delicioasă.

11. Sfecla roșie

La fel ca spanacul, sfecla roșie este bogată în nitrați și poate spori anduranța. Studiile arată că poate îmbunătăți performanța sportivilor prin creșterea fluxului sangvin și furnizarea de oxigen și nutrienți mușchilor. De asemenea, s-a dovedit că sfecla roșie are un efect pozitiv și asupra creierului. Acest lucru înseamnă că adăugarea acestei legume în dietă va duce la sporirea atenției și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Sfecla poate fi consumată în numeroase moduri: la cuptor, ca sos sau garnitură.

Fii la curent cu noutățile

Abonează-te la newsletter!

Newsletter

* obligatoriu

Articole similare