Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:
În general, sistemul imunitar face o treabă remarcabilă de a ne apăra împotriva microorganismelor provocatoare de boli. Dar uneori nu reușește: un germen invadează organismul cu succes și te face să te îmbolnăvești.
Este posibil să interveniți în acest proces și să vă stimulați sistemul imunitar?
Cum va ajuta îmbunătățirea dietei?
Pot unele modificări ale stilului de viață sa produca un răspuns imun aproape perfect?
Ce puteți face pentru a vă stimula sistemul imunitar?
Sistemul imunitar contine multiple elemente componente – celule, molecule si substante, organe care functioneaza complex, fiind interconectate intr – un sistem, nu intr-o singură entitate. Pentru a funcționa bine acest sistem, este nevoie de echilibru și armonie in functionarea intregului organism.
Efectele stilului de viață asupra sistemului imunitar sunt interesante și studiate cu mult interes de echipe medicale de diferite specialitati. Cercetătorii explorează efectele dietei, exercițiilor fizice, vârstei, stresului psihologic și altor factori asupra răspunsului imun.
Strategiile generale de viață sănătoasă sunt o modalitate bună de a începe să-i oferi sistemului imunitar o functionare mult imbunatatita.
Moduri sănătoase de a vă consolida sistemul imunitar.
Prima ta linie de apărare este să alegi un stil de viață sănătos. Urmând recomandarile generale privind imbunatatirea sănătatii este cel mai bun pas pe care îl puteți face pentru a vă menține în mod natural sistemul imunitar puternic și sănătos. Fiecare parte a corpului tău, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine atunci când este protejată de atacurile de mediu și intensificată de strategii de viață sănătoasă, precum:
- Nu fuma
- Tine o dietă echilibrata, diversificata, bogată în legume și fructe proaspete
- Fă sport/miscare regulat
- Menține o greutate sănătoasă
- Alcoolul se consuma doar cu moderatie
- Dormi adecvat
- Adopta măsuri pentru a evita/preveni infecțiile, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, aerisirea frecventa a incaperilor
- Minimizeaza stresul
Sistemul imunitar și vârsta
Pe măsură ce inaintam in varsta, capacitatea noastră de răspuns imun devine redusă, ceea ce la rândul său contribuie la risc mai mare de infecții sau de a dezvolta boli neoplazice (cancer). Pe măsură ce speranța de viață în țările dezvoltate a crescut, la fel a crescut și incidența bolilor cronice legate de vârsta inaintata.
În timp ce unii oameni îmbătrânesc sănătos, concluzia multor studii este că, în comparație cu persoanele mai tinere, persoanele în vârstă au mai multe șanse de a contracta boli infecțioase și, chiar mai important, sunt mai susceptibile de a muri din cauza lor. Infecțiile respiratorii, gripa, virusul COVID-19 și în special pneumonia sunt principala cauză de deces la persoanele de peste 65 de ani din întreaga lume. Unii oameni de știință au observat că acest risc crescut se corelează cu o scădere a numarului si functiei celulelor T, posibil de la atrofierea timusului odata cu inaintarea in vârsta și datorita producerii a mai puține celule T pentru a combate infecția. Alta explicatie posibila este ca maduva osoasă devine mai puțin eficientă in producerea celulelor stem care dau naștere celulelor sistemului imunitar.
Se pare că există o stransa legătură între nutriție și imunitate la vârstnici. O formă de malnutriție care este surprinzător de comună chiar și în țările bogate si dezvoltate este cunoscută sub numele de „malnutriție micronutrientă”. Malnutriția cu micronutrienți, în care o persoană este deficitară în unele vitamine esențiale și urme de minerale care sunt obținute sau completate de dietă, se poate intalni la vârstnici. Persoanele în vârstă tind să mănânce mai puțin și adesea au mai puțină varietate în dietele lor.
Acelasi mecanism insa poate apare si la persoanele mai tinere care au o alimentatie de tip occidental, dezechilibrata din punct de vedere al nutrientilor.
Dieta și sistemul imunitar
Ca orice forță de luptă, armata sistemului imunitar isi incepe actiunea din tubul digestiv. Războinicii sistemului imunitar sănătos au nevoie de o hrănire corecta, optima și regulată. Oamenii de știință recunosc de mult că oamenii care manaca dezechilibrat, incorect, fiind carențați in minerale si vitamine sunt mai vulnerabili la boli infecțioase.
Există unele dovezi stiintifice că diverse deficiențe de micro si macronutrienți – de exemplu, deficiențe de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic și vitaminele A, B6, C și E – modifică răspunsurile imune in sensul scaderii apararii imunitare.
Deci, ce poți face? Dacă bănuiți că dieta dvs. nu vă oferă toate nevoile de nutrienți si este dezechilibrata, cautati sa va imbunatatiti in permanenta alimentatia, apeland la sfaturile medicilor specializati in Boli de Nutritie, Diabet si Boli Metabolice.
Stresul și funcția imunitară
Medicina modernă a ajuns să aprecieze relația strâns legată dintre minte și corp. O mare varietate de maladii, inclusiv bolile de stomac, dermatitele, urticaria și chiar bolile de inimă si diabetul sunt legate de efectele stresului emoțional. În ciuda provocărilor, oamenii de știință studiază în mod activ relația dintre stres și funcția imună.
Exercițiul fizic: bun sau rău pentru imunitate?
Exercitiul fizic regulat este unul dintre pilonii traiului sanatos.
Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, scade tensiunea arterială, ajută la controlul greutății corporale și protejează împotriva unei varietăți de boli.
Dar, ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar în mod natural și la menținerea sănătoasă? La fel ca o dietă sănătoasă, exercițiile fizice pot contribui la o sănătate generală bună și, prin urmare, la un sistem imunitar sănătos. Poate contribui și mai direct prin promovarea unei bune circulații, ceea ce permite celulelor și substanțelor sistemului imunitar să se deplaseze liber prin corp și să își facă treaba eficient.
NOI TE PUTEM AJUTA
La Clinica Medicala de Nutriție si Diabet SuperDiet, înțelegem chinul și frustrarea pe care le-ai simțit încercând să slăbești ținând tot felul de diete drastice și dezechilibrate. Ne apropiem de fiecare persoana cu compasiune și respect. Experții noștri vor efectua un istoric complet al fiecărui pacient utilizând metoda clinicii SuperDiet înainte de a elabora planul personalizat de slabire sau de a face alte recomandări.
Contactează-ne la numarul de telefon 0770364216 sau 0314255668 pentru a afla mai multe detalii și pentru o programare. Începe chiar ACUM să faci niște schimbări utile în viata ta!
Fii la curent cu noutățile
Abonează-te la newsletter!
În ce constă un consult oftalmologic? Iată cum decurge o consultație oftalmologica la clinica Superdiet.
Fiecare persoană este diferită, deci are nevoie de un plan personalizat chiar și când vine vorba de slăbit.
Ce femei prezintă riscul pentru diabet gestațional? Care este tratamentul și ce complicații pot apărea?
Dieta vegetariană este sănătoasă, dar trebuie să îți ofere nutrienții necesari ca să ai energie și să te simți bine.