Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.

O alimentație corectă și echilibrată presupune consumul cu moderație a tuturor categoriilor de alimente, cu particularități în funcție de diferite patologii. Pe cât posibil, ideal este ca alimentele să fie consumate proaspete, de la producători locali și în funcție de sezonalitate să le consumam în perioadele specifice de coacere și maturare.

Și pentru că suntem în plin sezon estival, vom vorbi despre un fruct de vară și anume pepenele verde.

Vara este foarte importantă hidratatrea, iar pepenele verde conține peste 90 la sută apă, are un conținut scăzut de calorii și oferă câteva vitamine și minerale. Este hidratant, revigorant și te poate ajuta să te simți plin, cel puțin temporar, satisface gustul/pofta de dulce cu zaharurile sale naturale.

Beneficiile pentru sănătate ale pepenelui verde

O cană de pepene bogat în nutrienți are doar 46 calorii / o felie de pepene medie (aprox 300 gr) are 90 calorii și vine la pachet cu următoarele vitamine, precum și multe altele:

  • vitamina A, care este esențială pentru o vedere  sănătoasă
  • vitamina B-1 , care vă ajută corpul să transforme alimentele în energie
  • vitamina B-6 , de care corpul tău are nevoie pentru a crea globule roșii
  • vitamina C, care este vitală pentru creșterea și repararea țesuturilor

Pepenele verde conține, de asemenea, mai multă citrulină decât orice alt aliment. Aminoacidul citrulină este cel mai remarcabil pentru rolul său în vasodilatație și în fluxul sanguin corespunzător. Citrulina ia de fapt numele său din termenul latin pentru pepene verde, Citrullus lanatus.

Pepenele verde este și o bună sursă de antioxidanți. Licopenul, unul dintre antioxidanți, are o serie de beneficii și poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, cancerului și a altor afecțiuni.

Antioxidanții pot ajuta la eliminarea din corp a moleculelor cunoscute sub numele de radicali liberi sau specii reactive. Corpul produce radicali liberi în timpul proceselor naturale, cum ar fi  arderile metabolice. De asemenea, se pot dezvolta prin fumat, stres, poluarea aerului și alți factori nocivi din mediu.

Dacă în corp rămân prea mulți radicali liberi, poate apărea stresul oxidativ. Aceasta poate duce la deteriorarea celulelor și poate duce la o serie de boli, precum cancerul și bolile de inimă.

Organismul poate elimina unii radicali liberi în mod natural, dar antioxidanții alimentari susțin acest proces.

Mai jos sunt câteva dintre modalitățile în care antioxidanții și alți nutrienți din pepenele verde pot ajuta la protejarea sănătății unei persoane.

Prevenirea astmului

Unii experți consideră că radicalii liberi contribuie la dezvoltarea astmului. Prezența anumitor antioxidanți în plămâni, inclusiv vitamina C, poate reduce riscul de astm, iar o dietă bogată în vitamina C poate oferi o anumită protecție.

O cană de cuburi de pepene verde cu o greutate de aproximativ 154 grame furnizează 12,5 miligrame (mg) de vitamina C sau între 14% și 16% din nevoile zilnice ale unei persoane.

Tensiune arterială

Într-un studiu din 2012, cercetătorii au descoperit că extractul de pepene verde reduce tensiunea arterială la persoanele de vârstă mijlocie cu obezitate și hipertensiune arterială timpurie. Autorii au sugerat că L-citrulina și L-arginina – doi dintre antioxidanții din pepenele verde – pot îmbunătăți funcția arterelor.

Licopenul – poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă prin reducerea inflamației, intervenind în reglararea raportului dintre colesterolul “bun” și colesterolul “rău”.

Fitosterolii sunt compuși ai plantelor care pot ajuta la scăderea lipoproteinei cu densitate joasă (LDL) sau a colesterolului „rău”. Ghidurile recomandă consumul a 2 grame de fitosteroli în fiecare zi. 154 g de cuburi de pepene verde furnizează o cantitate mică, de 3,08 mg.

Cancer

Conform studiilor, radicalii liberi pot juca un rol în dezvoltarea unor tipuri de cancer. Stresul oxidativ pe care îl provoacă poate duce la deteriorarea celulelor ADN.

Antioxidanții alimentari din pepenele verde, cum ar fi vitamina C, pot ajuta la prevenirea cancerului prin combaterea radicalilor liberi.

Unele studii au legat de asemenea aportul de licopen cu un risc mai mic de cancer de prostată.

Digestia și tranzitul

Pepenele verde are un conținut ridicat de apă și oferă, de asemenea și un aport important de fibre. Acești nutrienți ajută la promovarea unui intestin sănătos prin prevenirea constipației și promovarea regularității mișcărilor intestinale (peristaltismului intestinal).

Hidratarea

Pepenele verde conține în jur de 90% apă și oferă, de asemenea, electroliți, cum ar fi potasiu. Oamenii pot mânca pepene verde proaspăt sau semicongelat într-o rețetă delicioasă de înghețată dietetică.

Creierul și sistemul nervos

Colina este un alt antioxidant care este prezent în pepenele verde.

Aceasta contribuie la următoarele funcții și activități:

  • mișcarea musculară
  • învățare și memorie
  • menținerea structurii membranelor celulare
  • transmiterea impulsurilor nervoase
  • dezvoltarea timpurie a creierului

O teorie sugerează că, colina poate ajuta la încetinirea progresiei demenței în boala Alzheimer.

Dureri musculare

Sucul de pepene verde poate reduce durerile musculare și poate îmbunătăți timpul de recuperare după exercițiile suprasolicitante la sportivi.

Piele

Pepenele verde conține vitamina C, de care organismul are nevoie pentru a produce colagen. Colagenul este esențial pentru structura celulară și funcția imunitară. Vitamina C favorizează, de asemenea, vindecarea rănilor.

Studiile sugerează că vitamina C poate ajuta la promovarea pielii sănătoase, inclusiv la reducerea riscului de deteriorare legată de vârstă.

Sindromul metabolic

Conform unui studiu efectuat în 2019, pepenele verde poate îmbunătăți caracteristicile sindromului metabolic, inclusiv obezitatea și măsuratorile cardiovasculare. În studiu, 33 de persoane cu exces de greutate sau obezitate au consumat 2 căni de pepene verde în fiecare zi timp de 4 săptămâni.

Oamenii care au mâncat pepene verde au raportat că s-au simțit mai puțin flămânzi și mai mulțumiți decât cei care au mâncat ca gustare prăjituri.

În plus, după 4 săptămâni, cei care mâncau pepene verde aveau:

  • niveluri mai mari de antioxidanți în sângele lor
  • greutate corporală mai mică și indice de masă corporală (IMC) mai redus
  • scăderea tensiunii sistolice
  • raport îmbunătățit între talie și șold

Cei care au mâncat prăjituri au avut un nivel mai ridicat de stres oxidativ decât grupul de pepene verde. De asemenea, a crescut tensiunea arterială și grăsimea corporală.

Rezultatele sugerează că pepenele verde poate fi o alegere bună la gustări pentru persoanele cu obezitate și sindrom metabolic.

Proprietăți diuretice

Un studiu efectuat în 2014 a concluzionat că acțiunea diuretică a pepenelui verde ar putea fi la fel de eficientă ca cea a furosemidului, care este un diuretic cunoscut. Aceasta ar putea fi o opțiune naturală pentru persoanele sănătoase, cu exces de lichid (nedatorat unor patologii care asociază edeme), exemplu – edemele picioarelor datorat statului prelungit în picioare.

Pepenele verde și diabetul

Cantitățile moderate de pepene verde nu prezintă riscuri grave de sănătate pentru majoritatea oamenilor, dar este posibil ca unii să aibă nevoie să fie atenți.

Pepenele verde este un fruct cu conținut natural de zahăr. Persoanele cu diabet trebuie să țină cont de acești carbohidrați în planul lor zilnic de masă. Este mai bine să consumi pepene verde ca atare decât ca suc, deoarece sucul prin stoarcere elimină fibra, făcând zahărul să fie mai ușor de absorbit de organism. Acest lucru poate crește brusc și mult valoarea glicemiei. Nu uitați să urmăriți dimensiunile porțiilor ca în cazul tuturor fructelor și sucurilor.

Riscurile potențiale ale dietei cu pepene verde

Dieta cu pepene verde presupune ca o persoană să mănânce doar pepene verde timp de cinci până la șapte zile (sau chiar 10 zile). Pepenele verde este scăzut în calorii și poate duce la deficiențe de nutrienți. Pe termen lung, îți poate încetini metabolismul și poate afecta masa corporală slabă (masa musculară).

Medicul diabetolog și nutriționist Mihaela Ursache, nu recomandă niciodată diete disociate, cum ar fi și dieta cu pepene verde.

Natura restrictivă a dietei lasă oamenii fără nicio sursă dietetică de proteine și lipide sănătoase. Toate dietele la modă nu sunt o soluție pe termen lung. Odată ce perioada de dietă s-a încheiat, oamenii se încadrează în vechile lor obiceiuri, își recâștigă greutatea și caută următoarea dietă pentru testare.

Așadar, consumați pepenele verde în cantități moderate și veți beneficia din plin de beneficiile sale nutriționale amintite mai sus.

NOI TE PUTEM AJUTA!

La Clinica Medicala de Nutriție si Diabet SuperDiet, înțelegem chinul și frustrarea pe care le-ai simțit încercând să slăbești ținând tot felul de diete drastice și dezechilibrate. Ne apropiem de fiecare persoana cu compasiune și respect. Experții nostri vor efectua un istoric complet al fiecărui pacient utilizând metoda clinicii SuperDiet înainte de a elabora planul personalizat de slabire sau de a face alte recomandări.

Contactează-ne la numarul de telefon 0770364216 sau 0314255668 pentru a afla mai multe detalii și pentru o programare. Începe chiar ACUM să faci niște schimbări utile în viata ta!

Fii la curent cu noutățile

Abonează-te la newsletter!

Newsletter

* obligatoriu

Articole similare