Blog

Categories Nutriție, Sănătate

Diabetul zaharat de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1

CE ESTE?

Este o boală în care organismul își pierde capacitatea de a produce insulină, un hormon eliberat de celule specializate de la nivelul pancreasului, numite „celule beta”.

Rolul insulinei este de a permite glucozei să pătrundă în celule, pentru a fi utilizată ca sursă de energie. Din acest motiv, în diabetul zaharat de tip 1, glucoza se acumulează masiv în sânge, cu diferite consecințe negative atat pe termen scurt (cetoacidoza sau coma diabetica) cat si pe termen lung, sub forma complicatiilor de la nivelul inimii, vaselor sanguine, ochilor, rinichilor  și nervilor periferici.

Read More Diabetul zaharat de tip 1

Categories Nutriție, Sănătate

Adevărul despre băuturile carbogazoase fără zahăr

Adevărul despre băuturile carbogazoase fără zahăr

Suntem bombardați de reclame care ne promit că băuturile răcoritoare fără zahăr, cu îndulcitori și arome artificiale ne vor ajuta să ne bucurăm de produse slabe în calorii, care nu ne vor afecta greutatea. Asigurați de această promisiune, consumăm aceste băuturi cu încredere și de multe ori nu înțelegem de ce luăm în greutate, chiar dacă respectăm o dietă.

Read More Adevărul despre băuturile carbogazoase fără zahăr

Categories Nutriție, Sănătate

11 alimente pentru o dietă sănătoasă

11 alimente pentru o dietă sănătoasă

Viețile noastre au devenit din ce în ce mai grăbite și haotice, iar deseori neglijăm alimentația și grija pentru propria sănătate în favoarea soluțiilor pe termen scurt care ne dea energie pentru diversele activități de zi cu zi. Fie că ne bazăm pe cafea în exces, energizante, mâncare de tip fast-food sau dulciuri cu zahar sau alte tipuri de alimente care se pot consuma rapid (dar sunt nesănătoase), toate acestea ne fac să resimțim după o anumită perioadă ori la sfârșitul zilei o stare de oboseală acută.

Read More 11 alimente pentru o dietă sănătoasă

Categories Nutriție, Sănătate

Legatura dintre obezitate si dimensiunea creierului

Legatura dintre obezitate si dimensiunea creierului

Neurologii numesc cortexul prefrontal partea executiva a creierului, pentru ca atunci cand acesta functioneaza optim, te ajuta sa iei cele mai bune decizii.

Daca nu se afla intr-o stare buna de functionare, deciziile insuficient sau incorect chibzuite te pot supune riscului de a avea o viata nefericita si chiar moarte timpurie.

Read More Legatura dintre obezitate si dimensiunea creierului

Categories Nutriție, Sănătate

10 sfaturi care iti readuc metabolismul pe drumul cel bun

10 sfaturi care iti readuc metabolismul pe drumul cel bun

De multe ori auzim diverse persoane care invocă un metabolism lent ca și cauză a greutații lor. Este adevarat că metabolismul este legat de greutatea corporală, dar ceea ce determină cât de mult cântărești are ca și cauză principală consumul de alimente și calorii, precum și activitatea fizică desfăsurată. Metabolismul nu este altceva decat rata sau viteza la care corpul tău arde caloriile pentru a susține viața.

Read More 10 sfaturi care iti readuc metabolismul pe drumul cel bun

Categories Sfaturi

6 moduri nutriționale de sporire a energiei organismului

6 moduri nutriționale de sporire a energiei organismului

O alimentație echilibrată nutrițional, ce cuprinde toate grupele alimentare, ne poate  furniza  sănătate și energie în același timp. Enegia și vitalitatea poate fi asigurată dacă organismul primește un aport caloric adecvat, cu proporții optime de macronutrienți (glucide 55 % din aportul caloric total, proteine 15 % și lipide  30) și micronutienți.

Read More 6 moduri nutriționale de sporire a energiei organismului

Categories Nutriție

Dieta după 40 ani

Dieta după 40 ani

Necesarul caloric pentru femeile din a 4- a decadă de viață, care sunt sedentare este de aproximativ 1800 kcalorii, în timp ce pentru cele care sunt active (peste 60 minute de activitate fizică zilnică) este de 2200 kcalorii.

Odată cu înaintarea în vârstă rata metabolismului bazal scade cu 15-20 %, mai exact cu 5% la fiecare decadă după varsta de 40 ani.
Read More Dieta după 40 ani

Categories Sănătate, Sfaturi

Calciul și rolul său în pierderea în greutate

Calciul și rolul său în pierderea în greutate

Rolul principal al calciului în organism este unul structural, acesta intrând în compoziția oaselor și a dinților. Pe lângă acest rol, calciul are și o serie de funcții metabolice, influențând transportul ionilor prin membranele celulare, intervine în eliberarea substanțelor cu rol de transmitere nervoasă la nivelul conexiunilor între celulele nervoase, modulează funcțiile hormonale, influențează activitatea enzimelor extra și intracelulare.

Read More Calciul și rolul său în pierderea în greutate