Programează-te la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri:

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.

Alimente pentru sistemul imunitar.

Spălarea mâinilor este o metoda sigură de a rămâne sănătos, însă rolul alimentației corecte și echilibrate este esențial pentru stimularea imunității și pentru prevenirea multor tipuri de boli.

Fie că doriți să țineți departe gripa care se răspândește la birou sau să evitați o răceală debilitantă, va trebui să aveți nevoie de un sistem imunitar puternic. Desigur, măsurile de distanțare socială și de purtare a măștii în preajma oamenilor răciți, care tușesc sau strănută, spălarea mâinilor pot ajuta la prevenirea unei răceli urâte, dar la un moment sau altul, corpul tău va fi expus la germeni.

În mod ideal, atunci când se va întâmpla acest lucru, sistemul dumneavoastră imunitar va lupta și vă va proteja organismul de germenii care provoacă boli. Dar uneori nu reușește și un organism sau o substanță te poate îmbolnăvi.

Vestea bună este că puteți preveni acest lucru. Șansele ca microorganismele să scape de acțiunea sistemului imunitar și să te îmbolnăvească sunt mult mai mici dacă ai un stil de viață sănătos. Gestionarea nivelului de stres, reducerea/abandonarea fumatului, exercițiile fizice practicate în mod regulat și menținerea unei greutăți sănătoase pot ajuta la menținerea întregului organism puternic și sănătos.

Nu subestimați niciodată puterea dietei corecte: consumarea unor alimente pline de nutrienți, care stimulează imunitatea poate face minuni, mai ales în lunile mai reci sau în perioadele cu multe infecții transmisibile (viroze, gripe, Covid 19).

Sunteți gata să vă alimentați inteligent? Mai jos găsiți tot ce trebuie să știți despre modul în care sistemul dumneavoastră imunitar vă menține sănătos – și cele mai bune alimente pentru sistemul imunitar pe care să le mâncați atunci când aveți nevoie de un impuls pentru imunitate.

Cum funcționează sistemul dumneavoastră imunitar?

Gândește-te la sistemul imunitar ca la portarul corpului tău. Acesta servește ca protecție împotriva oricăror substanțe străine (cum ar fi bacteriile, virusurile, paraziții sau ciupercile) care pot intra în corpul tău și pot provoca daune/îmbolnăviri.

Iată cum funcționează: sistemul imunitar este o vastă rețea de organe, proteine ​​și celule – cum ar fi pielea, măduva oaselor, timusul, sângele și mucoasele – care funcționează simultan interconectate pentru a distinge celulele sănătoase proprii de cele îmbolnăvite sau de substanțe și molecule externe, străine.

Cum? Când un germen îți intră în corp, sistemul imunitar primește semnale că ceva nu este chiar corect. De acolo, răspunde trimițând globule albe (sau celule imune) – pentru a ataca și distruge orice este interpretat ca riscant sau periculos.

Alimente care vă vor face sistemul imunitar mai puternic

Anumite alimente sunt bogate în nutrienți care stimulează capacitatea corpului de a evita agenții patogeni dăunători.

Iată o listă de alimente pentru sistemul imunitar pe care le puteti adauga in meniul dvs.:

  • Iaurtul

Probioticele, sau culturile active vii care se găsesc în iaurt, sunt bacterii sănătoase care mențin intestinul și tractul intestinal ferite de germenii patogeni. Deși sunt disponibile suplimente probiotice, un studiu de la Universitatea din Viena a descoperit că o doză zilnică de iaurt a fost la fel de eficientă pentru a stimula imunitatea ca pastilele/capsulele cu probiotice.

Doza optimă: o porție de 200 grame zilnic.

  • Ovăzul și orzul

Aceste cereale conțin beta-glucan, un tip de fibre cu capacități antimicrobiene și antioxidante mai puternice decât echinaceea, relatează un studiu norvegian.

Doza optimă: Cel puțin una dintre cele trei porții zilnice de cereale integrale.

  • Usturoiul

Aceast condiment conține ingredientul activ alicină, care combate infecția și bacteriile. Într-un studiu, cercetătorii britanici au oferit unui numar de 146 de persoane fie un placebo, fie un extract de usturoi timp de 12 săptămâni; consumatorii de usturoi aveau un risc redus cu două treimi să contacteze o răceala. Alte cercetări sugerează că iubitorii de usturoi care consuma mai mult de șase catei de usturoi pe săptămână au o rată mai mică cu 30% a cancerului colorectal și o rată mai mică cu 50% a cancerului de stomac.

Doza optimă: știm că este mult, dar, în mod ideal, ar trebui să consumati un catel de usturoi sau doi pe zi. (! Extractele sub forma de pulbere in capsule vă pot proteja respirația de mirosul specific).

Vrei să ai un sistem imunitar puternic dar nu știi cum să te alimentezi corect? Click aici dacă vrei ca echipa SuperDiet să te ajute cu un plan de nutriție personalizată pentru tine!

  • Crustaceele

Seleniul – abundent în scoici, stridii, homari, crabi – ajută celulele albe din sânge să producă citokine, proteine ​​care ajută la eliminarea virusurilor gripei din corp.

Doza optimă: Două porții pe săptămână (dacă sunteți gravidă sau intenționați să fiți, nu puteti sa le consumati).

  • Supa de pui

Cercetătorii de la Universitatea Nebraska au descoperit ca supa de pui blocheaza migrarea celulelor inflamatorii – o constatare importantă, deoarece simptomele răcelii sunt un răspuns la acumularea celulelor în caile respiratorii bronșice. Aminoacidul cisteină, eliberat de carnea pui în timpul gătitului, seamănă chimic cu acetilcisteina, medicament utilizat in tratarea bronșitei, ceea ce poate explica rezultatele. Supa concentrata putin sărata menține, de asemenea, mucusul subțire, la fel cum fac medicamentele pentru tuse. Condimentele adăugate, precum usturoiul și ceapa, pot crește puterea de stimulare a imunității ciorbei.

Doza optimă: consumati un bol când vă simțiți racit

  • Ceaiul verde sau negru

Într-un studiu de la Harvard, persoanele care au băut 5 cani pe zi de ceai negru timp de două săptămâni au avut de 10 ori mai mult interferon anti-virus în sângele lor decât alții care au băut o băutură caldă placebo. Aminoacidul care este responsabil pentru acest impuls imunitar, L-teanina, este abundent atât în ​​ceaiul negru cât și în cea verde – și versiunile decofeinizate.

Doza optimă: 2-3 căni pe zi.

  • Vită

Deficitul de zinc este una dintre cele mai frecvente carente nutriționale în rândul adulților, în special la vegetarieni și cei care nu consuma carne de vită, o sursă primordială a acestui mineral imunitar. Chiar și o deficiență ușoară de zinc vă poate crește riscul de infecție. Zincul în dieta dvs. este esențial pentru dezvoltarea de celule albe din sânge, celulele intrinseci ale sistemului imunitar care recunosc și distrug bacteriile invadatoare, virușii.

Doza optimă: o porție de vită slabă  oferă aproximativ 30 la sută din valoarea zilnică pentru zinc.

  • Cartofii dulci

Este posibil să nu va imaginati ca pielea este parte a sistemului imunitar. Dar acest organ crucial, care acoperă o suprafata  impresionanta de 16 metri pătrați, servește ca o fortăreață de primă linie împotriva bacteriilor, virușilor și a altor microorganisme patogene. Pentru a rămâne puternica și sănătoasa, pielea ta are nevoie de vitamina A. Vitamina A joacă un rol major în producția de țesut conjunctiv, o componentă cheie a pielii.Unul dintre cele mai bune moduri de a introduce vitamina A în dieta dvs. este din alimentele care conțin beta-caroten (care le oferă un pigment portocaliu), cum ar fi cartofii dulci, morcovii, dovleacul.

Doza optimă: Un cartof dulce mediu fiert (aproximativ 114 grame sau lungime de 5 centimetri) contine doar aproximativ 100 de calorii și mai mult de 100 la sută din aportul dvs. recomandat zilnic de vitamina A.

  • Varza kale

Alături de alimentele portocalii, cele verzi inchis și frunzele, precum kale, reprezintă o modalitate excelentă de a-ți crește aportul de vitamina A și de a-ți consolida funcția imunitară.

Doza optimă: o cană de frunze taiate în salate, omlete, langa cartofi copti și mâncăruri de paste de câteva ori pe săptămână.

  • Ardei gras

Există un motiv pentru care vi s-a spus să vă încărcați cu vitamina C atunci când vă îmbolnăviți: Elementul nutritiv este excelent pentru pielea dvs., care acționează ca o barieră între organism și organismele nocive. În plus, studiile arată faptul că daca nu obțineți suficientă vitamina C vă poate afecta efectiv răspunsul imun și vă poate face mai susceptibil la infecții. Suplimentarea cu vitamina C poate ajuta la eliminarea infecțiilor respiratorii – sau cel puțin, poate ajuta la reducerea gravității și a lungimii simptomelor dvs. de boala.Da, citricele ca portocalele sunt pline de vitamina C, dar ardeii, căpșunile, mango, kiwi-ul și broccoli contin o cantitate mai mare.

Doza optimă: Doar o cană de ardei roșii felii oferă 117 miligrame (mg) de vitamina C – mult peste 75 mg recomandat pentru majoritatea femeilor adulte. Ardeii galbeni conțin și mai mult.

  • Ouale

Știți deja că vitamina D este importantă pentru oasele dvs., deoarece vă ajută să absorbiți calciul în mod corespunzător, dar este esențială și pentru un sistem imunitar sănătos. De fapt, deficiența de vitamină D sau insuficiența (care afectează aproximativ 42 la sută din populatie) poate crește șansele de infecții respiratorii superioare și chiar tulburări/boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, diabetul de tip 1 și boala Crohn, arată cercetările. De ce? Oamenii de știință au descoperit că celulele imune au de fapt receptori de vitamina D, care sunt importanți pentru reglarea mecanismelor naturale de apărare ale corpului.În timp ce vitamina solară este mai greu de obținut in sezonul rece aveti alternativa din dieta. Alimentele bogate în vitamina D, cum ar fi ouăle, peștele și carnea de vită, sau chiar cerealele și laptele fortificate cu vitamina D, vă pot ajuta să vă satisfaceți aportul zilnic. Doza recomandata este cel puțin 600 de unități internaționale (UI) de vitamina D pentru majoritatea adulților zilnic, dar multe alte organizații acreditate sugerează doze chiar mai mari.

Doza optimă: Un ou conține aproximativ 41 UI de vitamina D, asigurand  o cincime din aportul dvs. zilnic recomandat (asigurați-vă că mâncați oul întreg, nu doar albușurile!) Bonus: gălbenușurile de ou conțin de asemenea zinc și seleniu pentru plus de stimulare a imunitatii.

  • Ciupercile

Timp de secole, oamenii din întreaga lume au apelat la ciuperci pentru un sistem imunitar sănătos. Studiile arata ca ciupercile cresc productia si activitatea globulelor albe, ceea ce le face mai puternice, crescand eficienta apararii organismului in lupta contra infectiilor. De asemenea, sunt o mare sursă naturală de vitamina D.

Doza optimă: ciupercile Shiitake, maitake și reishi par să stimuleze cel mai bine sistemul imunitar. Experții recomandă cel puțin un sfert – o ceasca  de câteva ori pe zi pentru beneficii imunitare maxime.

  • Kefir

Intr-un studiu suedez de 80 de zile efectuat pe 181 de angajați ai unei fabrici, cei care au băut un supliment zilnic de Lactobacillus reuteri – un probiotic specific care pare să stimuleze globulele albe din sânge – au luat cu 33% mai puține zile de concediu medical decât angajatii care au primit un placebo.

Doza optimă: încercați să folosiți kefir în dieta dvs. de cel puțin câteva ori pe săptămână.

  • Pestele gras

Somonul, macroul și heringul sunt bogati în acizi grași omega-3, care reduc inflamația, crescând fluxul de aer și protejând plămânii de răceli și infecții respiratorii. Un studiu realizat pe animale a constatat, de asemenea, că substanța nutritivă omega – 3 poate ajuta la eliminarea diferitelor tulpini de gripă. Somonul este, de asemenea, o altă mare sursă de vitamina D.

Doza optimă: Consumați două sau trei porții pe săptămână. Dacă sunteți gravidă sau alăptați, evitați să mâncați rechin, pește-spada, macrou și pește tilefish, care au un conținut mare de mercur.

NOI TE PUTEM AJUTA!

La Clinica Medicala de Nutriție si Diabet SuperDiet, înțelegem chinul și frustrarea pe care le-ai simțit încercând să slăbești ținând tot felul de diete drastice și dezechilibrate. Ne apropiem de fiecare persoana cu compasiune și respect. Experții nostri vor efectua un istoric complet al fiecărui pacient utilizând metoda clinicii SuperDiet înainte de a elabora planul personalizat de slabire sau de a face alte recomandări.

Contactează-ne la numarul de telefon 0770364216 sau 0314255668 pentru a afla mai multe detalii și pentru o programare. Începe chiar ACUM să faci niște schimbări utile în viata ta!

Fii la curent cu noutățile

Abonează-te la newsletter!

Newsletter

* obligatoriu

Articole similare